ХУБАВО ЛИ Е ДА СИ РАЗЛИЧЕН

10:08 ч.


              Христина Петрова Чераджиева 11 б клас

Хубаво ли е да си различен

                                                                     
                        “В царството на слепите и едноокият е цар”                                                                              народна мъдрост
                 
       Всеки човек сам по себе си е уникален и представлява една индивидуалност. Той е уникален както с външния си вид, така и със своя вътрешен, духовен свят.  Погледнато от този ъгъл всички сме ралични. И в това няма нищо лошо. Напротив! Нали красотата на природата е в нейното многообразие. Представете си, че го нямаше това многообразие и ние не сме различни. Какви сме тогава-зомбита, щампи, многократно тиражирано копие на някакъв индивид? Какъв ужас! По-добре е да сме различни!
      Веднага възникват много въпроси, чиито отговори не са и не могат да бъдат еднозначни, но всички те зависят от гледната точка. Кой има правото да бъде съдник, да определя хората: ти си ”различен”, ти “общоприет”, ти си нормален, ти не си? Кой е авторът на теста ”различен от кого и от какво”? Ами различен  спрямо общоприетите норми и стереотипи, наложили се в обществените отношения. Защото общоприетото е следствие на многогодишен опит натрупан в обществото, превърнат в традиция.
      Тук веднага се натъкваме на следното: кой ще е двигателя на прогреса, ако всички сме в стадото, ако всички спазваме правилата на матрицата? Нали точно тези луди, които с главите си чупят калъпа са носителите на новото, на различното.
     Да си различен е начин на живот, начин на мислене, начин на изява, на поведение. Да си различен означава несъгласие, стигащо до протест. Това не е табелка, която може да си сложиш на челото. Това са онези белези, по които се различават белите хора от хората с друг цвят на кожата, инвалидите от здравите, лудите от останалите, хомосексуалните от хетеросексуалните, напредналите от изостаналите и още и още.  Така можем да подредим безброй много примери, защото нормалното за едните е ненормално за другите и обратно.Следователно всичко зависи от гледната точка, от коя страна си застанал. За това налагането на традицията в етикетите е само белег определен от мнозинството, а не критерий кой какъв е.
     Да си различен означава да си цветен, да си пъстър, да си интересен. Да си различен означава да си забелязван, да си показван, да си посочван, да си нестандартен в мислите си  и атрактивен в поведението си.
     Не зная дали това е хубаво, но във всички случаи е за предпочитане пред това да си един от тълпата, от сивотата, от скуката.

You Might Also Like

0 коментара

Връзка с мен

Име

Имейл *

Съобщение *

Препоръчана публикация

Необичаен шоколад