КОЙ СЪМ АЗ

21:47 ч.


                                         Христина Петрова Чераджиева   ІХ б   клас

                             КОЙ СЪМ АЗ

                  Един от вечните въпроси, който винаги е мъчел хората. Или по – точно винаги е бил интересен за нас. Този интерес произтича от вечния стремеж на човечеството да опознае себе си. Как всеки от нас е искал да се погледне поне за малко от страни за да види истинския си АЗ образ?
                  Кое е по – лесно : да кажа коя съм аз или коя не съм аз? Смятам, че и двете неща са трудни. Защото за да отговориш кой не си ти, значи си наясно кой си ти.
                  Коя съм аз ? Обикновено се описваме с прилагателни. Аз съм общителна и в същото време скромна, зная какво искам, но трудно постигам целите си . Смятам, че съм настойчива, но същевременно и отстъпчива. Не мога да кажа, че съм център на компанията, но мисля, че винаги намирам интересни теми за разговор. Чувствителна съм и внимателна , но мисля , че това не винаги е предимство.
                 В постъпките си се ръководя от принципите , в които съм възпитана – да бъда честна , добра ( понякога много ми пречи ) , да не лъжа. Ох , въпросът с лъжата е сложен , особено с т. н. благородна лъжа , но това е друга тема.
                 Ето в своите мисли аз изглеждам такава – реална или идеална. Къде всъщност е границата между реалното и желаното , границата между това каква съм и каква искам да бъда. Непрекъснатото търсене на критериите на този отговор развива непрекъснато и науки като психологията.
                Коя съм аз ? Как изглеждам в очите на моите родители ? Дали съм това , което те са очаквали ? В семейството ми винаги са ми казвали , че ми имат доверие , че съм отговорна . Казвали са ми , че съм малко мудна , бавна , недостатъчно организирана. Така е. Но винаги съм се стремяла да изпълнявам поставените ми задачи . Понякога ми липсва и достатъчно инициатива , но аз мисля , че съм добро дете за семейството ми . Поне така казват родителите ми . Дали пък всяко дете не е най – доброто за своите родители ?
           Коя съм аз ? Какво мислят приятелите ми за мен ? Е, някои споделят , други не . За едни съм приятна и забавна – подарявам им усмивка , за други – безразлична – отправям им въпросителен поглед , за трети съм досадна и неприятна – струва ли си да променям мнението им.

            За това пък държа на мнението на най – добрата си приятелка. Защо ли ? Защото споделям повече неща с нея , защото повече ме познава и по – добре ме разбира от останалите . Според нея трябва да уважавам повече себе си , по – малко да се интерисувам от реакциите на останалите , от тяхното мнение . Много е ценно да има кой да ти посочи отрицателните черти без подигравка , за да можеш да ги преодолееш , да преосмислиш поведението си , за да може идеалното и реалното АЗ да се доближават все повече .

You Might Also Like

0 коментара

Връзка с мен

Име

Имейл *

Съобщение *

Препоръчана публикация

Необичаен шоколад